Interkulturell förlossning

Jag har nu deltagit i två möten om interkulturell förlossning. Ett i Patacamaya och ett i La Paz. Nedan: Dona Leonarda berättar i Patacamaya om hur hur hon arbetar med förlossning. Jag och en doula visar aktiv baby.

Den 16 maj samordnade jag ett möte med doulorna i La Paz och det interkulturella projektet i Patacamaya. Det blev ett lyckat event. Ett frö som många ideer grodde ur. Dona Leonarda (på bilden) sa återbud i sista stund, men istället kom dona Valeria (bilden under). En barnmorska av fostrad av naturen själv. Hon berättar att hon blev vald av blixten vid 7 års ålder, ett vanligt tecken på att man har ett speciellt uppdrag eller förmåga i livet. När hon bara var 8 år fick hon förlösa sin fostermamma, då det inte var någon annan som kunde göra det. Barnet låg i tvärläge och hon lyckades vända det med massage så att det kunde födas. Hennes kall var att förlösa och längre fram i livet när hon var gift smög hon hemifrån för att att förlösa kvinnor eftersom hennes man inte tillåt henne att göra det. Hon talar om tre sorters smärta under förlossningen: ont i magen, ont i ryggen och ont i huvudet. De som har ont i magen för föda framåtlutade över en stol, de som har ont i ryggen bör föda på huk och de som har ont i huvudet bör föda liggande. Det stämmer bra överens med Aktiv babys kunskaper om hur man kan hjälpa bebisen att göra sina rotationer och jag gör jämförelsen. Hon berättar också att hon kan se på kvinnans navel om moderkakan ligger i vägen, då är naveln som en kula, eller om barnet ligger snett, då är naven sne. En annan intressant fråga som kommer upp är vad man gör med moderkakan i Anderna. Man torkar den och använder den som medicin under hela livet! Navelsträngen torkar man också och sparar för att blötlägga och använda som ögondroppar vid ögoninfektioner.

Bilden kan innehålla: 2 personer, text

Många intressanta trådar uppstår. Jag, doktor Patricia och dona Valeria ska förlösa tillsammans i Patacamaya på Patricias pass. Vi ska också ha hand om gravida som kommer genom en studie av hur man kan förebygga cerebral pares genom att utbilda mammor och barnmorskor bättre inför förlossningen. Cerebral pares har hög prevalens i Patacamaya. Här ska även doulorna delta med yoga, sång mm. Det blir mycket intressant om det blir av.

En film från Patacamaya gjord av Medicos del Mundo. Förlossningar på världens tak.

Jag håller kurs i Aktiv baby och rebozo i La Paz. Roligt! Blir anlitad för två hemförlossningar.

Bilden kan innehålla: en eller flera personer och text