Uppdatering

Kära vänner!

Det har varit tyst från mig en lång tid. Jag har nu varit 7 månader i Bolivia. Tiden bara rinner iväg.

Livet här är som ett nybyggarliv. Allt ska byggas upp från grunden för att vi ska kunna leva här. Bli så självförsörjande som möjligt på det gården kan producera, delta i bylivet med sina många plikter, följa barnens skolgång och aktiviteter, få liv i vårt Centro Wayra som en läkande helande plats för barn och vuxna.

Jag delar min tid mellan Wayra, gården och barnmorskeriet. Wayras liv är första prioritet. Karate, hästar, hönor, katt och skola fyller hennes liv. En vacker oktoberdag träffade vi Mariana på vägen. Det visade sig att hon var karatelärare från Argentina och bodde en ett litet jordhus precis ovanför oss. Sedan dess har hon blivit en del av vår familj, Wayras förebild och lärare och min bundsförvant när det gäller fostran och kulturella värderingar.

Wayra och Mariana har karate på balkongen

 

Gården blir vackrare och vackrare. Avokadoträd och persikoträd träder fram ur igenväxt snårskog och blommor slår ut. Grönsaksland och hönshus blir vardagliga ingredienser som förhöjer livskvaliteten. Halvtimmeslånga promenader fram och tillbaka till Sorata, upp och nedför backarna,

grönsakslandet

Nybyggda hönshuset.

 

 

Vårt hus är som ett örnnäste

persikoträd

 

 

 

 

 

 

 

utsiktspunk ovanför vårt hus

 

 

Wayra vid floden

Jag rör mig mellan olika arenor. Långsamt tar sammanhanget form. I La Paz har jag träffat en grupp doulor som jobbar för en mänskligare förlossning. De ordnar kurser och kvinnocirklar och jag börjar komma in i deras grupp. De har en mycket aktiv Whatsapp-grupp, där man kan dela kunskap. Ibland håller vi kurs tillsammans. I Patacamaya, en annan liten stad, finns ett sjukhus dit jag åker och voluntärjobbar ibland. Där jobbar man delvis med traditionella barnmorskor, men det är svårt att få jobba med dem. De har mycket motstånd. Jag får ge det tid.

En hemförlossning

Möte med traditionella barnmorskor

Interkulturell förlossningssal i Patacamaya

 

Kvinnocirkel

I Sorata har vi startat ett kulturcentrum. Det går trögt, men det roliga är att göra något tillsammans med entusiastiska grannar. Det är riktat till barnen i Sorata. Justo gör dockteater och jag riktar mig till gravida. 

Det var en liten rundtur i bilder. Jag ska försöka publicera artiklar här, men lovar inget. Det är så många trådar att hålla i och det primära livet är långsamt och tidskrävande. Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev och få artiklarna till din mail.

Kära hälsningar till er alla från Sorata!!!

Lina och Justo